a
0
Óriás algaevő
2022. Ápr. 02.

 

Az óriás algaevő hal (Hypostomus plecostomus) eredeti élőhelye Dél-Amerika északi része. Gyakorta a nagyobb folyók lassabb folyású szakaszain élnek. A természetben testhossza eléri az 50 cm, míg akváriumi körülmények között 30 cm-re nő. Élettartama 10-15 év.

 

Akvarisztika 3

 

Az üzletekben jellemzően 6-8 cm-es példányokat lehet beszerezni, melyek 3-4 év alatt érik el méretük maximumát. Nagyméretű társas medencébe ajánlott telepíteni, békés, algaevő hal.Az idősebb egyedekre jellemző a területvédő viselkedési forma, ennek ellenére a sérülés okozás más halakkal szemben nem jellemző. Tehetünk mellé Afrikai sügéreket és kisebb halakat is, békében élnek egymás mellett. Medenceigénye 300 liter. Párban nagyobb, 450 literes akváriumba telepítsük. Nagy úszótérben érzi igazán jól magát, az kényelmes számára. Kövekből és gyökerekből kialakított búvóhelyre van szüksége. A kisebb növények feleslegesek, mivel azokat lelegelheti, így az folyamatos pótlást igényel. Uszadékfát érdemes betenni, azt rágcsálják, azzal rostot juttatva bélrendszerükbe, mely segíti emésztésüket.

 

Tápláléka lehet a főeleség, algán kívül a növényi eredetű tabletta, de végső soron mindenevő, nem válogat az eledelek közt. A húsos etetőanyagokat is fogyasztja és az elhullott halak tetemét is megeszi. Mivel éjszakai hal, este, lámpaoltás előtt etessük.
Vízének hőmérséklete 22-28 Celsius közt ideális, pH érték 6-7, keménység pedig 1-15NK. Beéri egy átlagos szűrő használatával.

 

Teste nagy csontos lemezekkel borított, kivétel ez alól a hasa. Feje nagy, széles és lapos. Egy pár bajuszszála a szívószája mellett helyezkedik el. A színük függhet a koruktól és a környezetüktől is, alapszínük a világos barnától a sötétbarnáig, feketéig változhat. Testükön és az úszóikon jól látható foltokból mintázat húzódik, amely a fejen sokkal kisebb pöttyökből áll. A hasi részen világos krémszínűek, azon barna foltos mintázat található, és ezek a foltok gyakran szabálytalan mintákká kapcsolódnak össze.

 

Tenyésztésük akváriumi körülmények közözz nem lehetséges. Farmokon, hipofizis alkalmazásával végzik.Természetes környezetükben a kifejlett hímek mellúszóinak az első sugara megvastagszik, és gyakran vöröses árnyalatot ölt. Az ikrával telt nőstények hasi része jóval szélesebb, ami legfőképp felülről figyelhető meg.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!