a
0
Az akváriumi higiénia 10 fő pontja
2022. Ápr. 23.

 

Léteznek olyan nélkülözhetetlen szabályok, melyeknek betartása létfontosságú a haltartás szempontjából. Ezek biztosítják azt, hogy uszonyos kedvenceink szépen és egészségesen fejlődjenek medencéjükben. Ilyenkor nyújtanak igazán szemet gyönyörködtető látványt az akvaristák számára.

Az, hogy higiénia ebben az esetben nem a szigorúan vett vegyszeres tisztítást jelenti. Pusztán egyszerűn betartható és végrehajtható tevékenységek folyamatát szükséges követni. Odafigyeléssel.

 

Akvarisztika 3

Nézzük meg sorban ezeket a szempontokat.

1. Igyekezzünk biztosítani az ideális vízhőmérsékletet.

Ezt legegyszerűbben fűtők használatával tudjuk megoldani. Ilyen az Eheim-Jäger akváriumi fűtő, amely 9 különböző méretben kapható, így minden medencenagysághoz megtaláljuk a hozzá illőt.

2. Kapjanak változatos étrendet, ami által erősödik az immunrendszerük, így képesek lesznek elkerülni a különböző halbetegségeket.

Élő eleséget, szúnyoglárvát, vízi bolhákat, rákokat, Tubifexet, növényi élelmiszerkén a zöld moszatot, békaszőlőt, vízipáfrányt. A díszhalak ideális fejlődéséhez elengedhetetlenek a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és ásványi sók. Ha az ásványi anyagokat a szükséges mennyiségben tartalmazza a víz és a talaj (a halak ideális környezetében), akkor minden további alkotóelemet a halak pusztán állati és növényi tápanyag fogyasztásával kaphatják meg.

 

3. A szükséges oxigénellátást se mulasszuk el biztosítani. Ez megoldható mesterséges szellőztetéssel vagy a hal népesség mérséklésével.

Alkalmazzunk diffúzort, amely beszívja a külső friss levegőt, így gazdagítja az akvárium vizét oxigénnel.

4. Ne legyen túlnépesítve az akvárium.

A különféle halfajok méretéhez megfelelő űrtartamú medencét válasszunk és tartsuk be a vízmennyiséghez ajánlott példányszámot. Ellenkező esetben halbetegségek alakulnak ki, illetve pikkelyeseink stresszessé válnak.

5. Védjük halainkat a sérülésektől, hiszen azok hamar felülfertőződhetnek, ami aztán végül akár halpusztuláshoz vezethet.

Ne használjunk éles szélű eszközöket, díszítő elemeket, mert azok könnyen felsérthetik szájukat és testüket.

6. Ne alkalmazzunk szükségtelenül áttelepítéseket.

Uszonyosaink szeretik a megszokott környezetüket, így amennyiben nem elkerülhetetlen úgy ne változtassunk az akvárium elhelyezésén.

7. Ellenőrizzük a veszélyforrásokat, amelyek mérgezéshez vezethetnek.

Fémvázas akváriumoknál ilyen lehet a gittszigetelés. Néhány fémvegyület képes elszaporodni a vízben, ezt annak cserével lehet orvosolni. Ne állítsuk a medencét dohányfüsttel szennyezett helyiségbe.

8. Távolítsuk el a felesleges ételmaradékot.

Ennek aljzatban való felhalmozódása bomláshoz vezet. A folyamat során nagy mennyiségű oxigén távozik, egyúttal megemelkedik a víz szén-dioxid tartalma, megváltozik pH értéke és keménysége. Felborul a halak számára oly fontos biológiai egyensúly. Használjunk víztisztításra alkalmas szűrőt.

9. Megfelelő időközönként végezzük el a szükséges mértékű vízcserét.

A vízcsere gyakorisága függ a medence nagyságától, a halak és növények számától, valamint az alkalmazott szűrés mértékétől és az etetőanyagtól. Az űrtartalom 20-30-40%-át szükséges frissíteni, jellemzően heti vagy havi rendszerességgel.

10. Az élő eleségeket, mint amilyen a Tubifex mindig gondosan mossuk át mielőtt a halaknak adnánk.

A csővájó férget természetben való begyűjtése esetén ajánlott 2-3 napot pihentetni, ez idő alatt kiürülnek belőle a kártevők. A kereskedésekben kaphatók jóval kevésbé, vagy akár teljes mértékben szennyeződésmentesek. Etetés előtt egyik esetben se felejtsük el a gondos átmosásukat.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!