a
0
A kerti tó téliesítése
2022. Okt. 01.

 

Első lépésként az ősz folyamán a vízfelszínre hullott levelek és más szennyeződések eltávolításával kezdjük meg a munkát. A vízben hagyott szerves anyag enyhébb időben bomlásnak indul, ami a tó élővilágától értékes oxigént von el, ezzel együtt mérgező bomlástermékek is kerülnek a vízbe. Ez a folyamat kockára teszi a halak épségét és tápanyagként szolgál az algák számára.

 

Akvarisztika 3

 

A felszín alatti rétegeket is ajánlott tisztítani, ahhoz alkalmazzunk tóhálót vagy iszapporszívót. Célszerű az első tisztítás után lefedni a tavat fóliával vagy hálóval, így kivédve a későbbi levélhullás okozta ismételt tisztítási folyamatot. A hálót időközönként mentesítsük a szennyeződésektől, majd mikor azok utánpótlása megszűnik, távolítsuk el.

A víz hőmérsékletét folyamatosan mérjük, ellenőrizzük. Mikor az 10 Celsius fok alá süllyed, fejezzük be az etetést. Az ilyen időszak vagy időszakok után bekövetkező enyhébb napokon, amikor feljebb kúszik a hőmérő higanyszála heti egyszer adagoljunk eledelt halainknak. Ezt 15 Celsiusok felett 3-4 naponta ismételjük.

A növények számára sem szükséges már ebben a periódusban a táplálás, mivel azt télen nem tudják hasznosítani. A hazánkban népszerű évelő fajokban, mint amilyen a békatutaj, a nyílfű, a mocsári boglárka, a nád, a gyékény- és sásfélék, nem okoz számottevő kárt a tél hidege. A leszáradt részeket folyamatosan távolítsuk el a növényekről, azok ne kerüljenek bele a vízbe. A nád, a bodnározó gyékény termésbugái ellenben télen is kellemes látványt biztosítanak, ezért azokat hagyjuk meg, csak a vízbe érő leveleket vágjuk le róluk.

A vízfelszínen lebegő növényekre az egynyáriak viselkedése a jellemző. A sulyom, a kagylóvirág, a vízi jácint télen elpusztul, és a békalencsét is megritkítja a fagy. A rucaörömre is ez jellemző, azzal a különbséggel, hogy spórái áttelelnek, és tavasszal új növények sarjadnak belőlük. Az úszó növényeket vízzel töltött edényben, fagytól védett helyen átteleltethetjük.

A tündérrózsa 60 cm-nél mélyebb vízben épségben átvészeli a fagyos időszakot. A sárguló leveleket, szárakat ennél a növénynél is távolítsuk el. Abban az esetben, ha mégis a rózsa kiemelése mellet döntünk, azt az ültetőedénnyel együtt vegyük ki a tóból és egy vízzel megtöltött ládába tegyük. Világos helyen tároljuk, 5 Celsius fokos hőmérsékleten.

Amikor a tó vízének hőmérséklete 5 Celsius fok alá süllyed a vízforgató eszközöket -csobogókat, szökőkutakat- kapcsoljuk ki. A szivattyú 50 cm alatti mélységben lent maradhat, azt lehet jégmentesítésre használni. Ha arra nem alkalmazzuk, emeljük ki azt is, fagymentes helyen, méretének megfelelő vízzel teli vödörben tároljuk. Minden tavi berendezést gondosan megtisztítva rakjunk el a következő év tavaszáig. A biológiai szűrőkben tevékenykedő baktériumoknak már korábban, 15 Celsius fok alatt megszűnik tevékenységük, így azokat előbbeltávolíthatjuk. A lámpák közt van ami fagyálló anyagból készült, míg mások nem, ezt leírásuk tartalmazza. Előbbiek esetén, ha azok működtetve vannak, nem engedik jégréteg kialakulását a tó felszínén. Az algamentesítéshez használt UV-lámpákat viszont emeljük ki a tóból.

Tartós hideg időben különösen figyeljünk a tó vízére, az ne fagyjon be teljes területén. Az egybefüggő jégréteg elzárja az oxigént a víztől, ami létfontosságú a halak és a növények számára. Emellett a zárt térben nem tudnak távozni a vízben keletkező káros gázok, ami a teljes élővilág pusztulásához vezethet. Jégmentesítésre 10-20 cm mélységben alkalmazhatunk fúvóka nélküli szivattyút vagy légpumpát. Utóbbi ilyen készülék a német Eheim által gyártott Air Pump, melynek teljesítménye szabályozható és megbízható működést nyújt. Megvastagodott felületnél már lék vágása szükséges. Ezt kézi eszközzel végezzük és baleset-megelőzés céljából jelöljük meg a helyet. Havazáskor a jégréteget is tisztítsuk meg, hogy a tóban telelő növények és halak fényhez jussanak.

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!