a
0
A kémiai szűrőanyagokról
2022. Jún. 11.

 

A kémiai szűrésre használt anyagok többnyire a szén- és szaganyagok, a fehérjék, a gyógyszermaradványok, a nitrátok és a foszfátok eltávolítására alkalmasak. Ezek jórészt addig képesek az anyagok megkötésére, amíg nem telítődnek. Azután cserélni szükséges a szűrőanyagokat, ami között van olyan, melyet a megfelelő kezelés után újra fel lehet használni.

 

 

Akvarisztika 3

Aktív szén: ez az egyik legismertebb és legkedveltebb kémiai szűrőanyag, használatával kristálytiszta vizet kapunk. Fő tulajdonsága, hogy eltávolítja a víz elszíneződését okozó anyagokat és a szaganyagokat. Egy édesvízi medencében normális terhelés mellett 4-6 hétig működik megfelelően az aktív szén szűrőbetét. Hozzávetőlegesen ennyi idő alatt telítődik fel, ezt követően pedig már nem képes megköti további káros molekulákat, ekkor el kell távolítani, cserélni szükséges a betétet. Ne alkalmazzuk huzamosabb ideig és ne használjuk akkor, amikor a halainkat megelőző vagy gyógyító kezelésben részesítjük.

 

 

Az Eheim Phosphateout egy speciálisan kialakított megkötő granulátumú vasvegyület a vegyi szűrés kivitelezésére. A vas képes megkötni a foszfátot, így távolítva el ezt a vízben keringő káros anyagot, meggátolva ezzel az akváriumi víz algásodásának kialakulását. Abban az esetben, mikor aztán enyhén növekvő algásodást kezdünk tapasztalunk, az jelzi a foszfát szintjének emelkedését, ezzel egyidejűleg a szűrő anyag cseréjét is. A phosphateout-nak két változata van, az említett granulátum forma külső-, míg a hab típusú szűrőbetéteket belső szűrőkben szükséges alkalmazhatjuk.

 

Tőzeg: nem arra szolgál, hogy a vízből valamit kivonjunk, hanem, hogy valamit hozzáadjunk. Széles körben alkalmazzák arra, hogy a belőle kioldódó huminsavak kis mértékeben savasabbá tegyék a vizet, valamint csökkentsék a víz keménységét. Használatakor a víz színe sötétebbé válik, leginkább a teához hasonlítható. Ezek a vízkémiai változások bizonyos biotóp víztípusok sajátságait közelítik meg, például a dél-amerikai Amazonas trópusi fekete vizeit, ami elősegíti számos ott előforduló halfaj igényeinek jobb kielégítését, sikeres tenyésztését. A huminsavak baktericidhatásúak. Hátránya, hogy miközben a tőzeg bomlik, az akvárium vizében felhalmozódik a törmelék, nehezebbé válik a vákuumos aljzattisztítás.

 

 

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!